søndag den 13. september 2015

skovfirben



NYT DYR: 
Mit nye dyrehold består af en skovfirben, som også kaldes almindelig firben. Firbenet er fredet, dog må man gerne samle firben i begrænset omfang til brug i undervisning eller til forskning. 

KENDETEGN: 
skovfirbenet kan kendes på dens slanke og spinkle krop med korte ben, og med en tilspidset snude. 
en skovfirben kan blive op til 18 cm lang hvoraf halen udgør mere end halvdelen. firbenet er brun/grønt og med sorte linjer ned over kroppen - i modsætning til markfirbenet som kan kendes på dens hvide punkteret linje ned over dens krop. 

FØDE: 
skovfirbenet lever af insekter som bladlus, edderkopper og andre små insekter og orme. 

SÅDAN LEVER SKOVFIRBENET: 

skovfirbenet findes i næsten alt natur såsom krat, skov, hegn og knap så meget på dyrkede marker. Man finder skovfirbenet på steder hvor der er meget varieret natur. skovfirbenet findes oftere på fugtige steder end markfirbenet - fx omkring skovsøer som solen kan skinne ned på. det kan også findes på steder med høj bevoksning eller som i mit tilfælde i en fugtig brændeskak under en pressening. 

FJENDER: 

firbenet har mange fjender bl.a. katte, ræve, fugle, hugorme, fasaner osv. Hvis firbenet bliver angrebet kan den smide halen. halen spræller og afleder opmærksomheden fra selve firbenet, så det derefter kan nå at løbe i sikkerhed. 









dødsfald

Da jeg var nede for at anskaffe mig nogle slørhaler i dyrehandleren, forventede jeg at få en vejledning omkring hvordan dyrene bedst trives. Jeg har i den forbindelse erfaret at nogle dyrehandlere er mere interesseret i salget end i dyrets trivsel.. Jeg gjorde det klart at min mening var at slørhalerne skulle bo i en bowle med en ilt-plante...
Jeg skulle klart have undersøgt inden hvor meget plads/ilt slørhalerne kræver, pga. efter ca. et døgn i bowlen lå de på bunden på siden og "gispede" efter vejret. de led altså. (jeg har hørt at det er den adfærd fisken får når de har punkteret lungen, men har ikke kunne få det bekræftet nogle steder.
Der var ikke noget at gøre, mine dyr skulle ikke lide, så de måtte aflives.


onsdag den 2. september 2015

mit første dyr

SLØRHALE: 

Jeg har idag været ude og købe mit første dyr, en slørhale. min slørhale har fået sin egen bowle samt en plante til at ilte vandet med. slørhalen kan leve i almindelig stuetemperatur og behøver derfor ikke et varmelegeme i bowlen. slørhaler kan også bo i have-damme året rundt, med undtagelse af når der er dybfrost. Under optimale forhold kan slørhalen blive 15-20 år gammel. 

slørhaler spiser flagefoder men også gerne levende foder såsom myggelarver, dafnier eller cyklops. derudover er det en god ide at få fiskens foder til at falde til bunds, således at slørhalen ikke sluger en masse luft, når den skal op til overfladen efter føden. 

slørhalen er blevet fremavlet af den almindelige guldfisk helt tilbage i 1800-1900 tallet. Det er en meget fredelig fisk. slørhalen er en koldtvandsfisk som ikke tåler en vandtemperatur på over 23 grader.